De verschillende autoaanpassingen waardoor mindervaliden toch zelfstandig kunnen autorijden

Vroeger was het onmogelijk voor mindervalide personen om net zo mobiel te zijn als mensen zonder handicap. Er waren allerlei beperkingen en de wereld was simpelweg niet gebouwd voor mindervaliden. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei moderne snufjes en uitvindingen waardoor mindervalide mensen een gewoon leven kunnen leiden zonder afhankelijk van anderen te hoeven zijn. Zo ook in vervoersmiddelen. In deze blog lees je meer over welke autoaanpassingen er allemaal mogelijk zijn om de bewegingsvrijheid van mindervaliden te vergroten.

Handbedrijfsrem met segmentgas

Ten eerste kan een auto zo aangepast worden dat er met de handen gas gegeven kan worden en kan worden geremd. Hierdoor kunnen mindervaliden met verminderde been- of voetfunctie of helemaal geen been- of voetfunctie tóch zelfstandig autorijden. Deze aanpassing kan alleen gedaan worden in combinatie met automatische transmissie. Je moet dus al over een automaat beschikken of je auto laten ombouwen naar een automaat.

Draaistoel

Voor personen met een verminderde mobiliteit, is een draaistoel de ideale oplossing. De bestuurdersstoel wordt dan automatisch of handmatig 90 graden draaibaar gemaakt, zodat de bestuurder makkelijk in en uit het voertuig kan stappen. Vaak is de deuropening dan ook groter, om genoeg ruimte voor de benen en het in- en uitstappen te bieden. In veel gevallen wordt de stoel ook nog eens verlaagd. Dit wordt ook gedaan om het uitstappen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Aanpassing bedieningsfuncties

Wanneer je maar één van je twee handen kan gebruiken, kan het soms nodig zijn om bepaalde bedieningsfuncties te verplaatsen. Zo kan bijvoorbeeld de plaats van het contactslot verplaatst worden. Ook kan men ervoor kiezen een speciale beugel boven het stuur te plaatsen. Hiermee kunnen de richtingaanwijzers en lichtschakelaars met één hand bediend worden. Een variatie hierop is het verplaatsen van de bedieningsfuncties naar het stuur in de vorm van knopjes. Ook zo kan alles met één hand bestuurd worden.